News

Masser af genanvendelsespotentiale i dine mad- og drikkekartoner

29.01.2024

Husk at lægge alle dine brugte mad- og drikkekartoner i den korrekte affaldsbeholder. Materialerne kan genanvendes. 

Vi bliver bedre og bedre til at sortere vores affald, og det gælder også for indsamlingen af mad- og drikkekartoner i Danmark. Når du lægger dem i den rigtige beholder, bliver de bl.a. til genbrugspapir, papruller eller æggebakker.

Mad og drikkekartoner har i det hele taget et stort genanvendelsespotentiale, og det er vigtigt at være opmærksom på, at alle former for mad- og drikkekartoner kan genanvendes. Det gælder ikke bare dine mælkekartoner, men også kartoner til f.eks. supper, juice, is, etc.

Mad- og drikkekartoner er blevet indsamlet i Danmark siden 1. juli 2021. Det sker som følge af en bekendtgørelse fra regeringen. Resultatet er, at de fleste danske kommuner indsamler mad- og drikkekartoner fra deres husstande, og det gør vi også i [XX] Kommune.

Efter indsamling transporteres mad- og drikkekartoner, plast og eventuelt metal til et sorteringsanlæg, der skiller dem fra de øvrige affaldstyper, som er indsamlet med ved husstanden. Mad- og drikkekartonerne køres derefter til et genanvendelsesanlæg for papirdelen, kaldet en papirmølle. Her opløses kartonernes papirfibre fra de resterende materialer (plast og i nogle tilfælde aluminium), og de gøres så klar til genanvendelse i nye papir- og papprodukter. Det frasorterede plast og aluminium kan også genanvendes. Det sker på et specialiseret anlæg for netop dette.