News

Ingen genanvendelse uden indsamlingen af dit affald

29.01.2024

Korrekt affaldssortering er en forudsætning for, at materialerne i dit affald kan genanvendes. Efter indsamlingen af dit affald bliver det transporteret til et sorteringsanlæg.

Når du sorterer dit affald korrekt, gør du en positiv forskel for miljøet. Genanvendelsen af dit affald begynder nemlig med, at du putter det i den rigtige beholder. Det er ganske enkelt forudsætningen for, at de store mængder plast samt mad- og drikkekartoner, som forbruges i Danmark, kan ende som nye produkter.

Netop mad- og drikkekartoner er et godt eksempel på, hvorfor det nytter at sortere sit affald. Genanvendelsespotentialet for mad- og drikkekartoner er nemlig enormt. Det store potentiale skyldes, at fibrene i mad- og drikkekartoner er af høj kvalitet.  Ved genanvendelse får mad- og drikke kartoner nyt liv i produkter som genbrugspapir, papruller eller æggebakker.

Siden 1. juli 2021 har det i Danmark været et krav, at mad- og drikkekartoner skal indsamles. Det sker som følge af en bekendtgørelse fra regeringen, og konsekvensen er, at langt de fleste danske kommuner indsamler mad- og drikkekartoner fra deres husstande. Heriblandt i [XX] Kommune.

Efter indsamling transporteres mad- og drikkekartoner, plast og eventuelt metal til et sorteringsanlæg, der skiller dem fra de øvrige affaldstyper, som er indsamlet ved husstanden. Mad- og drikkekartonerne køres derefter til et genanvendelsesanlæg for papirdelen, kaldet en papirmølle. Her opløses kartonernes papirfibre fra de resterende materialer (plast og i nogle tilfælde aluminium), og de gøres så klar til genanvendelse i nye papir- og papprodukter. Det frasorterede plast og aluminium bliver også genanvendt i de fleste tilfælde. Industrien arbejder på at sikre, at alle dele af mad- og drikkekartonen snart bliver genanvendt i alle tilfælde. Det sker på et specialiseret anlæg for netop dette.

Den indsamlede plast og det organiske affald fra din husholdning bliver selvfølgelig også videreudnyttet, mens husholdningens restaffald forbrændes på et affaldsenergianlæg.

Så når du sørger for at sortere dit affald korrekt, er du ikke kun med til at sikre en mere miljøvenlig produktion af nye produkter, som indeholder genanvendt pap, plast og aluminium. Du bidrager også til, at der dannes mindre CO2 og færre giftstoffer under forbrændingen af husholdningens restaffald.