News

Husk at alle dine mad- og drikkekartoner kan genanvendes

29.01.2024

Genanvendelige mad- og drikkekartoner omfatter meget mere end bare emballagen til din mælk. Dine mad- og drikkekartoner til f.eks. is og supper kan også genanvendes.  

Genanvendelsespotentialet i dine mad- og drikkekartoner er stort. Så derfor er det altid ærgerligt, når emballagen ender i en beholder til restaffald. Alle former for mad- og drikkekartoner kan nemlig genanvendes, uanset om de har indeholdt mælk, juice, is, koldskål, risalamande eller suppe. Du behøver ikke at skylle dine brugte mad- og drikkekartoner, før du sorterer dem. Det er nok at tømme dem og presse dem så tomme som muligt eller skrabe det værste af indholdet væk, f.eks. med en ske.

Efter indsamling transporteres mad- og drikkekartoner, plast og eventuelt metal til et sorteringsanlæg, der skiller dem fra de øvrige affaldstyper, som er indsamlet med ved husstanden. Mad- og drikkekartonerne køres derefter til et genanvendelsesanlæg for papirdelen, kaldet en papirmølle. Her opløses kartonernes papirfibre fra de resterende materialer (plast og i nogle tilfælde aluminium), og de gøres så klar til genanvendelse i nye papir- og papprodukter. Det frasorterede plast og aluminium kan også genanvendes. Det sker på et specialiseret anlæg for netop dette.

Når du sorterer dit affald korrekt, er du med til at sikre en mere miljøvenlig produktion af nye produkter, som f.eks. indeholder genanvendt pap, plast eller aluminium. Pappet fra dine mad- og drikkekartoner bliver f.eks. til genbrugspapir, papruller eller æggebakker. Det resterende plastik og aluminium sendes til et specialiseret anlæg, der genanvender begge materialer. De genanvendte materialer bruges i nye produkter og erstatter jomfruelige materialer.